SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

źródła białka

  • Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9579 Data: 2020-12-15 13:11:47
  • [...] kidney disease in patients with normal renal function and hypertension” Dorota Czerwińska, Anna Czerniawska „Ocena spożycia sodu, z uwzględnieniem soli kuchennej jako jego źródła, w wybranej populacji warszawskiej” http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/pobierz-artykul?id=585 Agnieszka Latoch “Stan wiedzy na temat produktów mięsnych jako [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18484 Data: 2019-05-16 20:54:40
  • Trójglicerydy, nazywane także triglicerydami, triacyloglicerolami, triacyloglicerydami lub oznaczane skrótem - TG, są organicznymi związkami chemicznymi, zaliczanymi do lipidów, czyli tłuszczów. Każdy trójgliceryd składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak wolne kwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4179 Data: 2021-06-23 16:22:08
  • [...] iż naukowcy oszacowali, iż przeciętny człowiek jest narażony na 4,2 μg rtęci z pożywienia oraz 0,05 μg rtęci pochodzącej z wody pitnej, a więc z pewnością decydują tu inne źródła niż białko serwatkowe. Trudno też uznać, by białko serwatkowe mogło być źródłem ołowiu. Stwierdzono zawartość 3,52 μg w 3 porcjach protein. Przeciętny człowiek z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3154 Data: 2021-09-16 17:02:13
  • Dieta dla kierowcy, jak zdrowo jeść w trasie i podroży?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Komponując posiłki, warto uwzględniać różnorodne produkty, aby zapewnić zrównoważoną dietę. Oto kilka sugestii dotyczących składników w poszczególnych kategoriach. Najlepsze źródła pokarmowe Źródła Przykłady Węglowodany makarony pełnoziarniste, kasze gruboziarniste, ryż brązowy, ziemniaki, owoce, pieczywo razowe i pełnoziarniste Białka chude [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 630 Data: 2023-12-08 09:39:47
  • Złota Era: dieta w epoce Arnolda

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W poprzedniej części cyklu opisałem środki farmakologiczne, które stosowali zawodnicy Złotej Ery kulturystyki np. Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Larry Scott, Ric Drasin, Dave Draper czy Frank Zane. Niestety kolejny raz informacje na temat diet stosowanych w Złotej Erze są sprzeczne. Niektórzy zawodnicy twierdzą, iż jedli „co tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12062 Data: 2018-10-27 08:06:08
  • O preparatach kolagenowych usłyszeć można coraz częściej, mimo że ich unikalne właściwości zostały odkryte już dosyć dawno. Kolagenem nazywa się grupę związków, które współtworzą wszystkie organizmy zwierzęce. Od najgłębszych komórek serca, po każdy jeden włos czy centymetr sześcienny skóry.  Którą formę kolagenu wybrać? Patentowana formuła [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1031 Data: 2023-03-26 21:17:41
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 20 cząstek beta-karotenu, by powstała jedna retinolu, dla marchwi były to proporcje 14,8 do 1,0. Czyli w ogólnym rozrachunku zarówno marchew, jak i szpinak nadają się jako źródła karotenów. 3. Szpinak Jak wspomniałem wcześniej, szpinak zawiera nieco mniej karotenu od marchwi, wymaga też większej dawki, by powstała witamina A, niemniej też jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1369 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3528 Data: 2020-03-03 07:59:27
  • Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3763 Data: 2020-09-07 11:46:52
  • Czy dynia jest zdrowa, czy na diecie można jeść dynię?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 406 Data: 2023-10-07 07:31:39
  • Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10045 Data: 2017-09-05 10:21:13
  • [...] jest niewielkie. Wydalana jest ona wraz z moczem i potem, a więc posiadamy dwie skuteczne drogi, które chronić będą nas przed ewentualnym przedawkowaniem. Różne źródła podają różne skuteczne dawki suplementacji witaminą C, jednak wspólnym mianownikiem jest jej sposób dawkowania. Powinna ona być stosowana w mniejszych ilościach, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9685 Data: 2018-11-17 17:36:47
  • [...] wszystkie dane. Nadal krąży mnóstwo mitów i nieprawdziwych opinii na temat kreatyny. Podsumowanie Oprócz kuriozalnych danych z Francji, opartych o nie wiadomo jakie źródła, nic nie wskazuje, by kreatyna była zagrożeniem dla zdrowia. Jest stosowana zbyt długo i na zbyt dużej grupie ludzi, by mogła ukryć swoje szkodliwe działanie dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5445 Data: 2020-01-23 09:33:45
  • Kiedy brać białko?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11364 Data: 2018-09-02 15:01:08
  • [...] te znajdziemy między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również wykazuje działanie przeciwzapalne. Witamina D Niskie stężenie witaminy D w surowicy może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9304 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • Odżywki dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, zawierające w członie nazwy wyraz „carbo”, są zwykle kompleksami odpowiednio zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4372 Data: 2020-10-05 09:52:02
  • Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 724 Data: 2023-09-11 16:50:58
  • Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów.  Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7690 Data: 2021-03-19 14:24:53
  • Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16601 Data: 2018-01-03 10:48:29